Osemdesiate roky

Pôvodom Stredoslovák som vyštudoval v Košiciach na Vysokej škole technickej, kde som skončil ako elektroinžinier, špecializovaný na slaboprúdovú techniku. Keďže som bol obézny (už aj) vtedy, správna výživa ma začala zaujímať, pretože som s tým chcel niečo urobiť. Nechceli ma dievčatá, mal som problémy so športom a všeobecne tento stav ma celkovo netešil. V tom čase (píšeme rok 1988) bolo málo publikácií, ktoré by stáli za to.

Staré socialistické učenie o správnej výžive (založenej na margarínoch :-o) mi bolo už vtedy nejak divné a preto som sa trochu rozkukal, čo iné, progresívnejšie je na trhu. Natrafil som na pani Adelle Davis, ktorej publikáciu som z jediného dostupného výtlačku prepisoval na písacom stroji (kopírky vtedy ešte neexistovali, iba tzv. cyklostyly na báze alkoholu). Tá kniha bola pre mňa fantastická: so štruktúrou, s informáciami a stala sa mojou prvou „bibliou“ v tejto téme.  

Deväťdesiate roky

Ako klasická „kockatá hlava“ – elektroinžinier som sa zamestnal u jedného domáceho výrobcu smaltovaných vaní. Po nežnej revolúcii sme začali budovať protokapitalizmus a ako slušný občan som sa oženil. Narodila sa mi dcérka, Anna a žili sme pokojným, priam idylickým životom v malom meste na juhu Slovenska. Prišlo však blesk z neba: manželka ťažko ochorela a keďže v tom čase malé mesto neposkytovalo dostatok financií na predpokladanú mimoriadne drahú liečbu, zobral som si nohy na plecia a začal som pracovať pre zahraničné firmy, ale už mimo svojho bydliska.

Moja slušne nastavená životospráva dostala facky denno-denne až moja telesná hmotnosť vyšplhala na úctyhodných 116kg! Za týmto prírastkom stála jednoznačne nevhodná strava (v aute, v hoteloch), strašne málo pohybu (tlačenie pedálov v aute nie je pohybová aktivita) ako aj stres. Musel som s tým žiť, pretože nevidel som cestu von z tohto kolotoču.  

Na prelome tisícročí

Moja cesta ako servisného inžiniera a technicko-obchodného zástupcu bola ukončená až po roku 2000, kedy som sa ustabilizoval u jedného multinacionálneho výrobcu televíznej techniky na západnom Slovensku. Dostal som sa do sviežeho, mladého kolektívu aktívnych ľudí s vitalitou a teda som prijal rozhodnutie: nemôžem vážiť 116 kíl!! Začal som opäť čítať v tejto téme, začal som športovať a pochopil som základné princípy správnej životosprávy. Vypracoval som v roku 2004 jednoduchú metódu na chudnutie, ktorá bola založená na troch pilieroch: vyvážená strava, pohybová aktivita a psychická pohoda. Táto moja metóda obsahovala trik na oklamanie psychiky, ktorá – priznajme – najviac bráni všetkým chudnúť. U mňa tento trik vyzeral tak, že ja som bol malý Princ a počas dňa som čakal na Líšku (líška=hlad) a až kým Líška (teda hlad) neprišla, nejedol som. Takto z negatívneho vnemu hladu som spravil pozitívny a to teda ten, že čakám na kamaráta Líšku a keď kamarát prišiel, „spolu“ sme sa napapali. U mňa tento trik fungoval, samozrejme každý potrebuje si vyvinúť ten vlastný trik J. Vedel som, že ktorý mnou obľúbený šport cca koľko kalórií zhltne. Takže som vedel, že ak bicyklujem 30km/h-ovou rýchlosťou 30 minút, tak spálim 900 kcal. Podobné metriky som mal pre rýchlu chôdzu, plávanie atď. Jednoducho som vedel kontrolovať všetok spálených kalórií. Pokiaľ ide o stravu, zaznamenával som denno-denne čo som kedy jedol. Jednoduchými metrikami opäť (napr. 2 kôpky ryže + 20dkg grilovanej zeleniny), avšak poctivo. Poctivé dodržiavanie režimu a metrík je nadovšetko pri chudnutí. Merania som robil raz za týždeň, obyčajne v sobotu ráno. Zobudil som sa, spravil som si potreby a zvážil som sa. Okrem hmotnosti som zaznamenával aj obvod pásu. Snaha bola úspešná: behom asi 2 rokov som schudol na 85kg! Manželka mi vtedy hovorievala, že aby som už ďalej nechudol, lebo už nevyzerám dobre J. Cítil som sa však omnoho lepšie, plný energie, ľahkosti.  

Roky dvetisícdesiate Telesnú hmotnosť sa mi podarilo zachovať asi na 50%: zvýšila sa na stovku, ale životospráva už bola pevne nastavená a bolo ju treba „iba“ udržiavať a sledovať. Už to nebolo ani klasické sledovanie kalórií (toto som asi nikdy nerobil, mal som praktickejšie metriky), ani zapisovanie športových aktivít, ale aplikácia znalostí v oblasti správnej životosprávy v praxi.

Keďže jedlá v reštauráciách, potraviny v obchodoch už neboli také výživné (teraz mám na mysli obsah mikroživín a vitamínov) bolo ťažšie a ťažšie prispôsobiť životosprávu, a teda hlavne prísun kvalitných živín k normálnemu životu. Životu bez prídavných nutrientov, doplnkov stravy. Prišiel som na to, na čo veľmi veľa ľudí: v dnešnom svete je mimoriadne ťažké získať potrebné nutrienty (vitamíny, stopové prvky, antioxidanty, vlákniny, …) z potravín, ktorým máme bežne prístup. Samozrejme vieme urobiť dosť, aby sme ako tak tento stav prikrášlili napríklad zeleninou od známeho zeleninára, kuraťom od susedy, atď.

Avšak toto je stále málo. Začal som sa teda poobzerať po kvalitných doplnkoch stravy. Prvý doplnok stravy, ktorý ma „získal“ bol rybí olej z Nórska. Táto firma mala aj ďalšie skvelé výrobky, ako šírka sortimentu ma neuspokojila. Musel som nájsť niečo kompletnejšie, niečo čo taktiež funguje „od základov“ (teda od buniek v tele).

Po pár rokoch hľadania som našiel skvelú firmu na druhom konci sveta, ktorá to myslí naozaj vážne. Myslí vážne čistotu produktov, myslí vážne výber lokalít, odkiaľ čerpá materiál (terroir je nadovšetko – o tom budem aj písať J), myslí vážne a nerobí kompromisy s kvalitou a používa také prípravky a metódy, o ktorých bežný človek ešte ani nemyslel a ziskovo orientovaní vitamínoví králi ani nechcú počuť (fermentované vitamíny, ktoré majú niekoľkonásobnú účinnosť oproti syntetickým vitamínom).

Skladba, sortiment výrobkov ma tiež presvedčila: odvtedy nepoznám otázku „Máš na toto a toto olej?“, ale iba takúto „Aký olej je vhodný na toto a toto?“. Je to diametrálny rozdiel. V našej „branži terapeutov“ je veľmi dôležité, odkiaľ človek nadobudne vedomosti. Nuž, v tomto prípade nemám – chvála Bohu – núdzu o skvelých učiteľov. Či je to Prof.(hc),Dr.med.Dr.phil Tamás Sebestény z Johannes Gutenberg Universitätsmedizin Mainz, alebo Dr. (hc) Zoltán Bokrossy, Doktor alternatívnej medicíny z Dhanvantari Worldwide Academy, alebo Wolfgang Kobel fytoterapeut (Nemecko, Maďarsko). Hlboké znalosti v oblasti fungovania procesov v ľudskom tele sú mimoriadne dôležité, pretože iba takouto vedomosťou dokážeme využiť mimoriadnu účinnosť esenciálnych olejov pre riešenie zdravotných problémov.

Nuž, toto je moja cesta, mio camino.